HTML

Láttam

Tánc és környéke. Főleg balett és modern. Általában vélemény, ajánló csak ritkán.

Címkék

ajánló (20) balett (45) flamenco (21) kult (112) kultúra (115) megmondó (12) modern tánc (52) operaház (36) tánc (119) trafó (12) web (14) Címkefelhő

Keresés

Google

Friss topikok

2010.04.25. 09:03 Gyagilev (törölt)

Bozsik Yvette gyerekeknek

Címkék: kult kultúra tánc modern tánc bozsik yvette

A családi hangulatú  magyar kortárs táncéletben vannak ritka műfajok. Ilyen a vidám, szórakoztató darab és ilyen a gyermekeknek készült táncelőadás is. Többek között ebben az utóbbi műfajban mozgolódik egy ideje Bozsik Yvette társulata (nyilván nem véletlen, hogy a gyermek-korszak egyszerre  érkezett el az együttes és a koreográfusnő  életében).

 

Jóval nehezebb gyermekközönségnek színházat csinálni, mint bárki másnak, ugyanis a gyermek még nem verhető át. Nem működik az a megoldás, hogy fogok valami zenei montázst, sötétet/homokot/vizet rakok a színpadra a korszak divatjának megfelelően, néhány táncost levetkőztetek (ha lehet, legyenek csúnyák), a színpadra dobok néhány teljesen értelmezhetetlen tárgyat, majd azt mondom a táncosnak, hogy improvizáljon húsz-huszonöt percet. Ha ilyet adok a gyerekeknek, ők nem azon kezdenek el gondolkodni, hogy vajon miért nem értik, amit látnak, mit kellett volna elolvasni/meghallgatni/megnézni, hogy értsék, meg azon sem elmélkednek, hogy vajon ez egy korszakrengető alkotás, csak ők nem korszakrengetőek, avagy ez egy átverés. Ha a gyerek ilyet lát, öt-tíz perc múlva elkezd unatkozni és életkortól /habitustól függően sír, beszélget, elalszik, vagy egyszerűen csak nem figyel. Előadás után pedig elmondja a szüleinek, hogy ő aztán többet ilyet soha, mert érthetetlen katyvasz volt az egész.

Tehát kemény próbatétel ez, mert gyorsan kiderül, hogy működik a darab, vagy nem.
Az előadás Szergej Prokofjev zenéjére készült. A zenében a mese szereplőinek megjelenésekor egy-egy hangszeren egy-egy jellegzetes dallamot hallunk (pl.: kismadár-fuvola, kacsa-oboa, stb.). Hogy a szereplők zenei ábrázolása a kicsiknek is egyértelmű legyen, a darab elején a rendezőnő kisfia el is mondja ezt a nézőknek, ki-kicsoda, miközben a szereplőktől egy-egy jellegzetes mozdulatot láthatunk. A kösztümök nagyon ötletesek, szerintem jól eltalált mozgásokkal jelennek meg a szereplők (gyanítom, a gyermekek kedvence nagyrészt a kacsa, vagy a kismadár, az apukáké pedig a macska lesz). A díszlet és a szcenikai megoldások is ötletesek és könnyen érthetően jelenítik meg a színpadon egyébként eléggé nehezen ábrázolható jeleneteket. (Ilyen például, amikor a farkas felfalja a kacsát, aki persze később kiszabadul. A megoldást nem árulom el, aki kíváncsi, nézze meg.)


Hollywoodi rajzfilmek esetén szokták belekalkulálni a történetbe, hogy a gyerek mellett valószínűleg lesz egy szülő is, emiatt sok olyan poént, geget, utalást tartalmaznak ezek a filmek, amik kifejezetten a felnőtteknek szólnak. Ne unatkozzanak szegények, ha már a gyerekkel végig kell nézni moziban a hetvennyolcadik rajzfilmcsodát is. Ezt a megoldást próbálta átültetni Bozsik Yvette a táncszínpadra, véleményem szerint sikeresen. Péter és a farkas álombéli csatájában Mátrix és Csiilagok háborúja utalásokkal is találkozhatunk, de részleteket itt sem árulok el, hátha valaki meg akarja nézni az előadást.
Azonban az a helyzet, hogy írhatok én bármit ide, végeredményben mégis az a fontos, hogy a gyerekek élvezték-e, amit láttak, nevettek-e, amikor kellett, tapsoltak-e a végén. A válasz a kérdésekre egyértelmű igen. Kicsit lassan melegedett be a közönség, de végül működött a darab. Nyolc éves kontrollcsoportom is megerősítette: a darab jó, gyermekes szülőknek erősen ajánlott!

Az írás a 2010. április 18-i bemutatón látottak alapján készült.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam.blog.hu/api/trackback/id/tr751949464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása