HTML

Láttam

Tánc és környéke. Főleg balett és modern. Általában vélemény, ajánló csak ritkán.

Címkék

ajánló (20) balett (45) flamenco (21) kult (112) kultúra (115) megmondó (12) modern tánc (52) operaház (36) tánc (119) trafó (12) web (14) Címkefelhő

Keresés

Google

Friss topikok

2009.10.26. 13:03 Gyagilev (törölt)

Városi szív - megszületett

Címkék: kult kultúra tánc modern tánc

Szokatlan kezdeményezésnek lehetett szemtanúja, aki szokásos napi rutinját végezve a Deák téren a 47-esről leszállva sietett a metróba, a dugóban állt a Blaha Lujza téren, a Moszkva téren sétált a metró felé, vagy a Bazilika előtt lófrált, kávézott, borozott.  Kulcsár-Vajda Enikő néhány kortárs táncossal ugyanis újszerű, rendhagyó táncelőadást rendezett.

Négy etűdből áll össze a mű, a helyszín Budapest néhány forgalmas közterülete egy szép nyári napon. Az előadás az internetre készült, három kamerával rögzítettek minden eseményt. Egy a táncos(oka)t közelről, egy az összképet távolról, egy pedig a véletlenszerűen arra járó és akaratukon kívül nézővé váló járókelőket pásztázta. Ezekből a felvételekből állt össze a négy kisfilm, az elkészült produkció.

Milyen szempontból lehet megközelíteni ezt az alkotást? Nem olyan egyszerű a kérdés. Dokumentumfilm? Végülis lehet, hiszen egy megtörtént eseményt dokumentál. Valószínűleg mégsem ez a tökéletes válasz. Táncelőadás filmre rögzítve? Ez sem igaz teljesen, hiszen nem egy önmagában megélő produkciót rögzítettek filmre. Ez a mű attól lett műalkotás, hogy rögzítették. Táncfilm talán? Filmnek film ugyan, táncolnak is benne, de talán mégsem táncfilm, hiszen az általában stúdióval, hatalmas stábbal, profi kamerákkal jár. Mégis talán ez áll a legközelebb az igazsághoz. Ha nem tudjuk, hogy mi is ez (legalábbis nem tudjuk skatulyába zárni), akkor elég nehéz eldönteni, milyen szempontból értékelhető?

Foglalkozzunk a kameramozgással? (Én személy szerint ha akarnék sem tudnék, nem az én asztalom.) Vagy a mozdulatok összhangjával, szép kivitelezésével? Ha ebbe az irányba indulunk, hogy lehet értelmezni a kisfilmekbe bevágott részleteket nézelődő, csodálkozó, vagy teljesen közönyös járókelőkről? Nyilván nem ez a legjobb út. Valami olyan nézőpontot kellene találni, ami független egy-egy konkrét művészeti ágtól, minden művészeti produktumra nézve közös. Például vizsgáljuk az alkotás újszerűségét, hatását a nézőkre. Ez már talán vezet valahova.

Újszerűség tekintetében dicséret illeti az alkotókat. Az internetre, körülbelül nulla forintból készült alkotás frappáns válasz a kortárs művészek szinte folyamatos sirámaira: „nincs pénz, nincs állami támogatás, így nem lehet alkotni” (bár a siránkozás műfajában a táncosok sokkal lemaradva kullognak filmes kollégáik mögött). Tehát ha valakinek épp nincs szerződése, a modern technika vívmányait használva lehet jókedvből és lelkesedésből is művészetet alkotni. A nézőkre gyakorolt hatás már keményebb dió. Hiszen a járókelőkre nem valószínű, hogy tartós hatást gyakorolt az előadás (bár egy-egy futó mosoly is hatalmas eredmény ebben a folyamatosan kesergő országban), tehát a célközönség a youtube-nézők tábora. Ezek közül is inkább azok, akik rendelkeznek valamilyen budapesti kötődéssel, hiszen akkor igazán érdekes a duó a forgalom közepén, ha ismerjük a helyet és meglepődünk azon, hogy itt ilyet is lehet. Ha valaki nem tudja, mi az a Blaha Lujza tér, talán nem akkora élmény neki a látvány. Tehát a kérdés az lehet, hogy az interneten a kisfilmeket szemlélőnek mit jelenthet egy-egy etűd. A választ, azt hiszem, nem én fogom megadni, de személyes élményemet alább egy mondatban összefoglalom.

Friss, ötletes, újszerű alkotást sikerült összekalapálni, amit jó lenne folytatni. Hátha így lehetne népszerűsíteni a táncművészetet a fiatalabbak körében is.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam.blog.hu/api/trackback/id/tr921476012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása