HTML

Láttam

Tánc és környéke. Főleg balett és modern. Általában vélemény, ajánló csak ritkán.

Címkék

ajánló (20) balett (45) flamenco (21) kult (112) kultúra (115) megmondó (12) modern tánc (52) operaház (36) tánc (119) trafó (12) web (14) Címkefelhő

Keresés

Google

Friss topikok

2008.06.26. 16:36 Gyagilev (törölt)

Mi a balett értelme?

Címkék: web kult kultúra tánc balett megmondó

Susan Crow ebben a cikkben vitatkozik Mark Lawson itt olvasható írásával, a téma a bejegyzés címében található.

Mielőtt összefoglalnám az olvasottakat, hozzátenném, ami a kérdést látva rögtön felmerül bennem (továbbá Susan Crow cikkében is): értelmezhető-e a kérdés anélkül, hogy megválaszolnánk előtte, hogy valójában mi a művészet értelme? Szerintem nem nagyon, az említett kérdésre pedig nincs egyértelmű válasz, mindenki azt gondol, amit akar. Nem kifejezetten lehet objektív módon közelíteni a problémához.

Mark Lawsonnak ilyes kijelentései vannak:

- a balett az, amit a lányok csinálnak, amig a testvéreik focimeccsre mennek (és a férfitáncosok? :) )
- a balett nem élvezhető technikai tudás nélkül (a kijelentést nem tudom értelmezni annak fényében, hogy jóval kevesebb képzett táncos van, mint néző)
- mindenki, aki balettet néz, pezsgőt szürcsölő sznob (örülnék, ha mindig kapnék pezsgőt a balett mellé)
Aztán azzal folytatja, hogy egy ideje megváltozott a véleménye és most már azt gondolja, hogy a balett elsősorban a szexről szól.Nem kell sokáig olvasgatnunk a művészet lényegét, értelmét, okát kutató írások között, hogy találjunk valami hasonló kijelentést az egész művészetre vonatkoztatva, tehát sok újdonságot ezzel nem árult el.

Persze ez csak egy vélemény (annak mondjuk elég közhelyes, sekélyes), amivel mindjárt vitába is száll Susan Crow, aki azt mondja, hogy a táncról, balettről alkotott vélemények általában felszínesek, aminek oka az, hogy gyorsan történik minden a szemünk előtt, nem nagyon van idő elmélkedni. További nehezítő tényezőként említi, hogy a felszín (értsd: a táncos teste, technikája, stb.) kifejezetten csillogó, tehát nehéz mélyebbre látni ennél.

Következtetés: a balett a (nyugat-)európai udvari és néptáncok lépéseinek művészivé csiszolt gyűjteménye. A klasszikus tánc a belső igazság fizikai kifejezése, egy olyan táncforma, amely egyként igénybeveszi az elmét, a testet és a lelket.

Érdemes elolvasni, de a világegyenlet megfejtésére azért ne számítsunk a cikkben.

Ha bárki ellenállhatatlan vágyat érezne, hogy megírja, szerinte mi a balett értelme, szívesen látom!


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam.blog.hu/api/trackback/id/tr98540792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása