HTML

Láttam

Tánc és környéke. Főleg balett és modern. Általában vélemény, ajánló csak ritkán.

Címkék

ajánló (20) balett (45) flamenco (21) kult (112) kultúra (115) megmondó (12) modern tánc (52) operaház (36) tánc (119) trafó (12) web (14) Címkefelhő

Keresés

Google

Friss topikok

2008.04.23. 10:20 Gyagilev (törölt)

Hattyúk - az előadás

Címkék: kult kultúra tánc balett operaház kun attila boros ildikó aleszja popova


Mindig örömmel veszem, ha a klasszikus balett egy-egy örökérvényű darabját láthatjuk itt, hiszen akárhogy nézzük, az Operának valamiféle múzeum feladata is van. Fura műfaj ez a tánc, filmen nézve nem az igazi, valahogy csak meg kell oldani, hogy az érdeklődők megnézhessék, milyen volt a klasszikus balett első (francia, pl. Giselle) és második (orosz, pl. a már emlegetett Diótörő és az épp soron lévő Hattyúk tava) virágzása idején. És erre az Operán kívül nincs alkalmas intézmény az országban.

Az Operaház éles váltással a Szenvedély balettest utolsó előadása után pár nappal rögtön a Hattyúk tavát tűzte műsorra. Felmerült bennem a kérdés, hogy bölcs döntés-e ennyire eltérő stílusú műveket műsorra tűzni egymás után, képes-e az együttes a modern stílusokból a spicc-cipőbe átszokni egy-két hét alatt. Ha sikerül is, mindenesetre biztosan nem egyszerű.

A kar a szokásos ritmikai pontatlanságban töltötte az estét, de ezt leszámítva nagyobb hibát nem észleltem. A fehér képekben kifejezetten pontosan mozogtak és sikerült megmutatniuk, mitől nem unalmas, amikor 24 fehér tüllruhában álldogáló táncos és egy-két szólista semmi mást nem csinál, csak táncol. Ez ugye nem túl egyszerű, ha az átlagnéző egy mai, eléggé ingerdús környezethez szokott ember, akinek két három ház felrobbanásánál kezdődik egy unalmas hétköznap esti film.

A pas de trois (Boros Ildikó, Radina Dace, Lieblich Roland) zseniális volt, szépen kidolgozott, finom mozdulatok, kár több szót ejteni róla. A három nagy hattyú variációja (Gyarmati Zsófia, Varga Judit, Weisz Sára) nem volt rossz, de láttam már szebbet is.
A négy kis hattyú (Pisla Artemisz, Horvtáh Adrienn, Riedl Ágnes, N. Nemese Zsófia) sikerszám, könnyű eladni, vette is a közönség. De azért a Boros Ildikó nevével fémjelzett négyes tökéletességét nem sikerült elérni

A karaktertáncok közül legkevésbé a nápolyi tánc tetszett (Maira Sahra, Komarov Alekszandr). A spanyol tánc nagyon szép, lendületes volt (Papp Zsuzsanna, Castillo Dolores, Túri Sándor, Szakács Attila), de ennyi flamenco előadás után furának tűnt. Persze ez a stílus sajátossága, nem a táncosok hibája.

A főszereplők közül Kun Attila nagy kedvencem, nem csak tánctudása, hanem színészi adottságai miatt is. Ez a szerep (varázsló) nem adott sok lehetőséget, hogy bizonyítsa tudását, de amit kellett, azt a tőle szokásos színvonalon oldotta meg. Katona Bálint udvari bolondként nekem nagyon tetszett.
A herceg szerepében Oláh Zoltán szintén nagyon jó volt, ellenben Aleszja Popova Odette/Odília szerepében érthetetlen okból úgy tűnt, mintha valakinek valamit görcsösen bizonyítani akarna. Meglátszott ez sok mozdulatán, egyszer rontás is lett belőle. Bizonyított ő már sokszor, tőle nem ezt várnánk.

Összességében egy jó, egységes előadást láttam, soha rosszabbat e falak között.


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam.blog.hu/api/trackback/id/tr3438319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frisky 2008.04.23. 11:02:22

Szia,

gondolom a szerdai előadást láttad,mikor a a rond de jambe fouette-kből térdre esett Aleszja.Vagy Kunost láttad megdőlni a dupla en l'air-ekből???(utóbbi az csütörtökön történt)
Tény hogy volt némi gikszer mindkét alkalommal,de tegyük hozzá hogy a társulat előző nap nagy ifj.Nagy Zoli temetését csinálta végig.Lelkileg és fizikailg top-on lenni másnap,és következő nap úgy a színpadon, hogy tudod :ez a főszerep nemrég még Zolié volt.....nehéz és megterhelő.És ezt nem biztos hogy fel lehet mindjárt dolgozni.

Én sokkal inkább kiemelném azt ,hogy a zenekar iszonyú gyors tempóban játszott és négy kicsi hattyú úgy ugrálta le az iszonyú iram ellenére hogy öröm volt nézni.
Lészivel kapcsolatban sem értek egyet.Szerintem csodás volt,érzelemgazdag,bizonyítási kényszert sem láttam.Akit még kiemelnék az Oláh Zolika,elképesztően jó táncos ő,kiváncsian várom hogy mit nyújt majd májusban Rómeóként.Ebben teljesen egyetértek veled.
Ha meg Kunost mint táncost szereted akkor május 8-án nézd meg Mercutioként.Na ott az aztán.....!!!!
(hozzáteszem most hétévégén a Térzenében is brillirozott)

Üdv,Frisky

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2008.04.23. 11:40:32

Igen, Aleszja hibázását láttam. Összességében tetszett, amit csinált, csak tőle többet szoktam várni (és kapni is).
Kun Attilát pedig Mercutióként láttam először és akkor szerettem meg nagyon. De azért köszi a tippet! Meg a kiegészítést.

Frisky 2008.04.23. 14:13:32

Szivesen!
Júniusban a Makrancosban szinte ő táncol végig,ott majd kárpótol!:)Mármint Aleszja nem én!:)

Negra 2008.04.24. 13:59:26

A Makrancosban, már volt szerencsém nekem is látni, mármint Popovát tavaly. Az tényleg kárpótlás, még előre is :)
süti beállítások módosítása