HTML

Láttam

Tánc és környéke. Főleg balett és modern. Általában vélemény, ajánló csak ritkán.

Címkék

ajánló (20) balett (45) flamenco (21) kult (112) kultúra (115) megmondó (12) modern tánc (52) operaház (36) tánc (119) trafó (12) web (14) Címkefelhő

Keresés

Google

Friss topikok

2011.02.22. 21:36 Vestris

Botrány az Operaházban - magyar valóságunk

Címkék: kult kultúra balett operaház volf katalin kun attila

A Magyar Nemzeti Balett körül már egy ideje áll a bál. Itt a blogon is volt már erről szó. Folyamatosan követtem az eseményeket, de úgy gondoltam, ez a blog, ha épp szól valamiről, akkor az legyen a tánc, vagy valami ahhoz közeli.

A legújabb fejlemény mellett azonban nem lehet elmenni szó nélkül. Az történt ugyanis, hogy a Magyar Nemzeti Balett élére ideiglenesen kinevezett Eidar Aliev a mai nappal Volf Katalin és két kollégája munkafelvételi jogát felfüggesztette.

Szép dolog a politika, aranyos, amikor felnőttnek kinéző emberek néhány éves gyermekek színvonalán homokozó-beli vitákat játszanak öltönyben. Próbálom magam távol tartani tőle, de azt gondolom, hogy ez már sok. Bármennyire is szerencsétlen, szánalmas ország ez a miénk, hatalmaskodó idiótákkal megtöltve (importáltunk is, úgy látszik, nem elég ami itthon van belőlük), azt azért remélem, nem lehet szó nélkül megtenni, hogy valakit, akinek a neve, munkája táncosként, próbavezetőként, emberként összeforrt az Operával, a Magyar Nemzeti Balett-tel, hirtelen felindulásból kitegyék.

Kun Attila a facebookon néhány mondatban összefoglalta a tényeket. Olvassa, hirdesse, aki tudja.

Január 29-én a médiákban is megjelent hír alapján Volf Katalin - Kossuth-díjas Érdemes Művész,a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével kitüntetett, Liszt Ferenc-díjas, Europas-díjas a Halhatatlanok Társulatának tagja- megkezdte művészeti igazgatóhelyettesi munkáját a Magyar Nemzeti Balett élén Eldar Aliev orosz származású ideiglenes balettigazgató mellett.

Horváth Ádám Miniszteri biztos felkérésére igent mondva Volf Katalin elfogadta a kinevezést.

Részt vett a napi munkamenet kiépítésében és biztosításában, az ideiglenesen kinevezett igazgató által összeállított következő évad műsortervének kialakításában és a napi próbák vezetésében. A viharos és jelenleg is per nehezítette elbocsájtások által morálisan szétzilált együttest visszavezette a napi munka elvégzéséhez és a kommunikációt is biztosította az együttes és a nyelvet nem beszélő ideiglenes igazgató között.

Az ideiglenes balett igazgató kinevezését követő reggelen a társulat nagy többsége személyesen felkereste Horváth Ádám úrat kinyilatkoztatva, hogy a döntéssel nem értenek egyet.

Horváth Ádám ígéretet tett arra, hogy Volf Katalin - aki az együttes bizalmát megkérdőjelezhetetlenül birtokolja- mindenkor írásos ellenjegyzést gyakorol minden nemű személyi és szakmai kérdés kapcsán. Ezt az ígéretet az együttes érdekvédelmi szervezetének kérésére írásban is rögzítette. Ez a levél a birtokunkban van.

Horváth Ádám írásban arra is ígéretet tett, hogy havonta egyeztet az együttes vezető szólistáival és az együttes választott képviselőivel a szakmai munka menetéről.

Ennek első eseménye 2011 Február 18-re esett.

Előző nap, azaz 17-én csütörtökön Horváth Ádám megkeresésére Volf Katalin személyesen számolt be az eltelt 3 hét tapasztalatairól.

Volf Katalin beszámolóját követő napon az együttes meghívott tagjai részt vettek a szervezett megbeszélésen Horváth Ádámmal ahol kifejezték kételyeiket és megerősítsék álláspontjukat, miszerint Eldar Aliev alkalmatlan a Magyar Nemzeti Balett vezetésére.

Indoklásuk szakmai alapokon nyugszik, és a mai napig érvényben van.

Február 19-én reggel a napi gyakorlat előtt 2 perccel Eldar Aliev szóban közölte Volf Katalinnal, hogy nem kíván együtt dolgozni vele és a napi próbák vezetését is megvonja tőle.

A hír hallatán a gyakorlat végén, a hivatalos szünet ideje alatt az együttes próbára váró tagjai előtt Volf Katalin be kívánta jelenteni felmentését.

Eldar Alijev megjelent a teremben megszakítva a bejelentést. Az együttes megkérte az ideiglenes igazgatót, hogy ne szakítsa félbe Volf Katalin bejelentését.

A kérést az ideiglenes igazgató felé Szirb György balettművész kommunikálta.

Horváth Ádám nem volt a házban, így a képviseletében megjelent urak jelenlétében tisztázta az együttes azt a félreértést, hogy nem munkabeszüntetésről van szó, csupán a hivatalos szünet ideje alatt egy bejelentést kívántak meghallgatni. A kérdés tisztázása után Horváth Ádám hivatalos levelének ismeretében, miszerint személyi kérdésekben az ideiglenes igazgató nem hozhat döntést, Volf Katalin tovább folytatta munkáját, azaz elindította a napi próbamenetet.

Február 21-én Horváth Ádám az érdekvédelmi szervezet elnökével közölte, hogy az ideiglenes igazgató döntését támogatja és vizsgálatot indítanak a történtek tisztázása érdekében.

Február 22-én Horváth Ádám döntése alapján a színház jogi osztályán keresztül tudomásukra jutott, hogy fegyelmi eljárást indítanak Volf Katalin -Kossuth-díjas Érdemes Művész,a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével kitüntetett, Liszt Ferenc-díjas, Europas-díjas a Halhatatlanok Társulatának tagja - Szirb György balettművész és harmadik kollégájuk ellen.

Február 22-én délután tudomásukra jutott, hogy Eldar Aliev ideiglenesen kinevezett balettigazgató kezdeményezésére Volf Katalin Szirb György és kollégájuk munkafelvételi jogát felfüggesztették.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam.blog.hu/api/trackback/id/tr752681772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása