HTML

Láttam

Tánc és környéke. Főleg balett és modern. Általában vélemény, ajánló csak ritkán.

Címkék

ajánló (20) balett (45) flamenco (21) kult (112) kultúra (115) megmondó (12) modern tánc (52) operaház (36) tánc (119) trafó (12) web (14) Címkefelhő

Keresés

Google

Friss topikok

2008.02.06. 10:59 Gyagilev (törölt)

Két tagozat?

Címkék: tánc balett megmondó operaház modern tánc

Tegnap reklámot hallottam az MR-3 Bartók rádión. A reklám mondandója az volt, hogy az Operaház honlapján mindenféle érdekességek találhatók, amiktől majd a gyerekek megszeretik az "operát, mint műfajt". Jelenleg épp nagyon keresem, de a honlapon nem látom nyomát sem ennek a kezdeményezésnek.
Viszont találtam mást: információk találhatók a "Szeretem az Operát" (vagy operát?, mivel csupa nagybetű a program címe, nem derül ki, lehet, hogy direkt, érdekes szójáték lenne. Bár a szövegben csupa kisbetűvel hivatkoznak rá. Lektorra nem telik?) programról. Ez kezdeményezés a hazai operakultúra felvirágoztatásával foglalkozna.

Pillanatok alatt nagyon ideges lettem. Miért?
Az Operaház alapító okirata eredetileg kéttagozatú színházról beszél, melynek feladata a hazai opera- és balettkultúra bemutatása, fejlesztése, megőrzése. Valami ilyesmi, valamiért az alapító okiratot a neten nem találtam meg, így nem tudom szó szerint idézni. Sőt, ha valaki nem tudná esetleg az Operaház vezetésében, van most is balettkara az Operának. Az intézményen belüli egyenlőtlen bánásmódról (Ki tudja, vajon évente hány opera- ill. balettbemutatót tartanak? És hogy a bemutatott operáknak hány százalékát nem játsszák soha többet? Majd megszámolom és írok róla.) most nem beszélnék.
De hogy lehet egy reklámban pénzért azt mondatni, hogy az opera műfaját akarjuk megszerettetni a gyerekekkel? Miért nem az opera és a balett műfaját? Ezt írják aranyosan "...akik tudják, hogy az opera drága műfaj...". A balett nem?

Ki találta ki és mikor, hogy a balett/modern tánc csak egy megtűrt valami az Operában? Mikor lesz egy olyan ember az ország kulturális életének élén végre (ez az állapot 1997 óta, előtte nem foglalkoztam még a kérdéssel, tehát pártoktól független a helyzet), akinek feltűnik ez és megpróbálja az Operaházat úgy működtetni, ahogy azt a létrehozásakor tervezték? Miért gondolja az egész ország, hogy az opera felsőbbrendű műfaj? Mi alapján?

Ceterum censeo: Basszák meg az urak a sarkantyújukat!

u.i.: a sarkantyúról bővebben itt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam.blog.hu/api/trackback/id/tr12327554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása