HTML

Láttam

Tánc és környéke. Főleg balett és modern. Általában vélemény, ajánló csak ritkán.

Címkék

ajánló (20) balett (45) flamenco (21) kult (112) kultúra (115) megmondó (12) modern tánc (52) operaház (36) tánc (119) trafó (12) web (14) Címkefelhő

Keresés

Google

Friss topikok

2008.05.04. 09:19 Mme B

Peña Budapesten

Címkék: zene kult kultúra tánc flamenco sovák anna páthi dia peña


    Peña, spanyol szó (ejtsd: penya), jelentése asztaltársaság, baráti kör. Sziklát is jelent, de nekünk nem ebben az értelemben fontos. Peñák a spanyol nyelvű és kulturájú országok mindegyikében léteznek, sőt, manapság már Helsinkitől Kaliforniáig mindenütt találunk ilyen klubokat. Hagyományosan a helyi kultúra ápolására létrejött kis közösségeket kell értenünk rajta, legyen az andalúz vagy ecuadori: éneklés, zenélés, versolvasás, társadalmi események megvitatása, performanszok, evés, ivás. Peña tehát nem csak a baráti társaság lehet, hanem az a hely is, ahol összejöveteleiket megrendezik. A társaság zárt körű, de nyilvános rendezvényeik látogathatók, gyakran olcsóbban is kínálják programjaikat és söreiket, mint egy tablao vagy bár, és mindig garantált, legalábbis Andalúziában, hogy autentikus flamenco műsort látunk. Annak ellenére, vagy éppen azért van ez így, mert a peñának aficionadok, vagyis műkedvelők, a flamencot szeretők és ismerők a tagjai. Azonban egy peñát létrehozhatnak futballrajongók is, és van már e-peña is, de találunk olyat is, amely alapvetően egy étterem, mellesleg pedig koncertekkel, előadásokkal népszerűsíti a helyi folklórt. Tehát a skála egészen széles, a közös szál a művészet, az együttlét, a valahová tartozás, az intimitás élménye.
 
    Budapesten is nyílik hamarosan egy hely, Peña Budapest néven. Életrehívója a barátság és annak igénye, hogy végre legyen egy hely, ahol az emberek találkoznak, zenélnek, táncolnak, beszélgetnek egymással. Az ötlet és a megvalósítás két alkotó ember - Páthi Dia és Sovák Anna - egymásra találásának eredménye. Terveik szerint helyet kap majd a peñában flamenco és más egyéb zene-tánc, színházi próbák és előadások, kiállítások, tánckurzusok, flamenco- és tánctörténeti előadások.
 
    A peña nagyszerű lehetőséget rejt magában: egy fontos csomópont, műhely válhat belőle, és talán egyszer megtiszteltetés lesz a tagjává válni. Ez azonban nem elhatározás kérdése. Nyitott, bátor emberekre lesz szükség, akik képesek lesznek osztozni a munkában és a sikerekben is.

Megnyitó programok

Május 8. 19:00 órától: Flamenco ruha kiállítás, a Casi Flamenco együttes előadása, és még sok-sok flamenco.
Május 9. 18:00 órától: F. Galló Béla és Szabó András festőművészek kiállításának megnyitója, majd koncertek: Sacreo Flamenco, Pornó Sherif együttes, Keck Mária énekel és táncol.
A belépés ingyenes. Helyszín: VIII. Kőfaragó utca 8.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam.blog.hu/api/trackback/id/tr60452985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása