HTML

Láttam

Tánc és környéke. Főleg balett és modern. Általában vélemény, ajánló csak ritkán.

Címkék

ajánló (20) balett (45) flamenco (21) kult (112) kultúra (115) megmondó (12) modern tánc (52) operaház (36) tánc (119) trafó (12) web (14) Címkefelhő

Keresés

Google

Friss topikok

2008.07.30. 00:30 Mme B

Gyógyító tánc 1.

Címkék: kult kultúra tánc táncterápia modern tánc

A mozgás, a tánc testre és lélekre gyakorlolt jótékony hatása mindenki számára ismert, terápiás, gyógyító célú alkalmazása azonban már talán kevésbé. Minisorozatunkban áttekintjük a mozgás- és táncterápia kialakulásának történetét, majd a legfontosabb iskolákat és alapelveiket. Először tehát a történelem.

A 20. században megszülető modern tánc volt az első lépcsőfok a táncterápia történetében. Az új mozgásművészeti formák a táncosok és előadók személyisége felé fordították a figyelmet, majd azok felé is, akik ugyan nem táncosok, de képesek a mozgás és a tánc segítségével ajtókat nyitni önmaguk megismerése felé. A balett kötött formavilágával szemben a modern táncformák újfajta minőségeket hoztak létre: a szabad, kreatív mozgás lehetőségét, az egyéni és egyetemes emberi érzések, küzdelmek, félelmek kifejezését. Az előadó személyiségén kívül fontossá vált a táncosok egymás közötti interakciója, illetve a közönséggel való kapcsolata.

Isadora Duncan munkássága nagy hatással volt a táncterápia kialakulására, de meg kell említeni Mary Wigman, Martha Graham, Marian Chace, Mary Whitehouse és Franciska Boas nevét és tevékenységét is, amely egyébként külön fejezetet érdemelne. Magyarországon Dienes Valéria orkesztikának elnevezett mozgásművészeti rendszere mutatott a táncterápia irányába. Tehát a modern tánc kísérletező jellege adta meg a kezdő lökést a gyógyító technika megszületéséhez, a mezítláb táncolás pedig mintegy szimbóluma lett a kötöttségek alóli felszabadulásnak.

A hatvanas-hetvenes évekig tartott a táncterápia fejlődésének első szakasza. 1966-ban jött létre az Egyesült Államokban az első táncterápiás egyesület, az ADTA. E korszak első táncos terapeutái igyekeztek alapvetéseket megfogalmazni saját tapasztalataik és a pszichológia újabb eredményeinek felhasználnálásával.

Az egyik fontos felismerés, hogy személyiségünk és saját magunk érzékelése a környezetünkben és környezetünkkel való kölcsönös érintkezések által fejlődik és azáltal, hogy érzékelni tudjuk ezeket az interakciókat. A mozgás- és táncterápia során is ilyen társas cselekvéseket végzünk néha szimbolikusan, néha egészen konkrétan: találkozunk és elválunk, ölelünk, veszekedünk, kérünk, adunk és kapunk. A másoktól jövő folyamatos visszajelzés segíti az önmagunkban és viselkedésünkben való eligazodást. A testkép egy másik fontos fogalom. Lényege, hogy az elménkben létezik egy kép a saját testünkről, melyet érzékeléseink hoznak létre (body image). Ha ez a testkép torzul, akkor pszichiátriai betegségek okozója lehet. A mozgás élménye segíthet helyreállítani az egészséges testképzetet. A Mary Whitehouse által kidolgozott autentikus tánc segítségével a személyiség legmélyebb rétegeihez lehet hozzáférni, egészen a mozgás forrásához.

Forrás: Merényi Márta: A táncterápia kialakulása és fejlődése

Folyt. köv.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam.blog.hu/api/trackback/id/tr79592026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása