HTML

Láttam

Tánc és környéke. Főleg balett és modern. Általában vélemény, ajánló csak ritkán.

Címkék

ajánló (20) balett (45) flamenco (21) kult (112) kultúra (115) megmondó (12) modern tánc (52) operaház (36) tánc (119) trafó (12) web (14) Címkefelhő

Keresés

Google

Friss topikok

2008.04.07. 11:51 Gyagilev (törölt)

Lippai Andrea - vélemény

Címkék: kult kultúra tánc megmondó flamenco lippai andrea

Lippai Andrea reagált egy hozzászólásban az őt ért kritikákra, de mivel nagyon hosszúra nyúlt és eléggé olvashatatlan volt ott a Flamencológia írás végén, idemásolom. Remélem, nem gond!

"Kedves fl.lap olvasók!
Eddig úgy gondoltam, nem érdemes reagálni az itt leírtakra, de most az egyszer kivételt teszek.


Először is a többeket szíven ütő írásomról ( a tánc mindenkié…) a honlapomon.
Én természetesen a táncművészetre gondoltam! Nekem egyértelmű volt, hiszen abból a világból jöttem a flamencóba.
Hibás maradt a megfogalmazás. Ebben igazatok van!
Ki fogom javítani!
Ami a kritikát illeti: mindenkinek joga van véleményt mondani, ez is igaz. Tegyétek meg!
Ami engem illet: én is mondhatnék kritikát rólatok, de nincs miről.
Az pedig, hogy én mit tettem le az asztalra eddigi táncos pályafutásom során, ez sem a ti kritikáitoktól függ.
Az, hogy ki milyen rosszindulatú, az meg az ő baja, magával kell majd elszámolnia.
Nem mondom, hogy nem esne jól inkább a pozitív megnyilvánulás, hiszen én is emberből vagyok, de ez nem befolyásolja a sikereimet.
Szerencsére sokkal több a pozitív kritika! Ezekből építkezem! Ezeket olyan emberektől kapom, akik számomra fontosak és szakmailag hitelesek.
Az Ő dicséreteikből merítek erőt továbbra is a munkámhoz! Nem hiszem, hogy egy Paco Fernandeznek, vagy egy Matilde Coralnak, vagy az eddigi mestereimnek bármiféle érdeke fűződne hozzá, hogy engem dicsérjenek és biztassanak, hogy, így tovább!
Rengeteg erőt ad még a közönség szeretete és a táncszakma elismerései! Minden előadásunkat rengetegen látták már és nemcsak a rokonok és az ismerősök. A Lorca előadásunkat is látta több professzionális táncegyüttes vezető, színész és irodalmár, rendező (Novák Ferenc-Tata, Novák Péter, Carlos Rodero, az Experidance táncosai, Táncműv.Fő.isk mesterei, .stb. és rengeteg pozitívumot mondtak. Ők biztos nem értenek hozzá!? Persze ettől még nem fogok elszállni, mert én nem hiszem azt magamról, amit ti magatokról. Én nagyon megdolgozom ezekért a sikerekért és nem egyedül, hanem azokkal a zenészekkel és táncosokkal, akik évek óta kitartanak mellettem és higgyétek el nem a pénzért teszik, hiszen ma a művészet a legkevésbé fontos dolog az anyagi támogatás tekintetében. Akkor meg miért teszik? Meg kéne kérdezni tőlük! Lehet, hogy szeretnek „díszletek” lenni? Azt tudom, hogy mindig lehetne javítani az előadásokon, és saját magamon is, és folytonosan próbálok is így tenni.
De büszke vagyok arra, hogy két gyerek mellett 43 évesen elértem azt, hogy egy másik táncműfajból áttérve egy komoly sérülésből talpra állva, ilyen szintre emelkedtem a flamencóban és létrehoztam egy egyedülálló együttest mellyel lassan 10 éve változó tagsággal ugyan, de kitartóan és eredményesen dolgozunk. Minden formációban szerettem a társaimmal együtt dolgozni, és ha váltásra került a sor, akkor az elsősorban nem miattam volt. Én soha nem adtam fel.
Büszke vagyok az összes tanítványomra is és változatlanul kitartok a nézetem mellett, hogy az embernek legyen önkritikája mielőtt színpadra megy, és nekik is azt tanítom , hogy első a technika, vagyis az a táncnyelvezet, amivel kifejezzük magunkat ebben a műfajban. Utána jöhet az egyéniség és az érzés, mert különben nevetséges toporzékolás és hadonászás lesz a tánc helyett, ha ez fordítva működik.
„Minden művészet alapja, hogy fölfele néz, és fölemel”. Még egy szakácsművészé is, aki a finom ízekben a tálalás esztétikai szépségében gondolkodik, és semmire sem becsüli a demokratikus moslékot.” (Szeretetkönyv 269.old) Én is így gondolkodom és nem a piszkosat szeretném megmutatni e műfajból, hanem ami felemeli. A flamenco is azért válhatott a világ számára is ismertté, mert, voltak olyan értékeket képviselő előadók, akik felemelték és művészi szintre hozták. Ez nem azt jelenti, hogy el kell felejteni a gyökereit, hanem, hogy nekem nem az a feladatom, hogy ezt a részét mutogassam, mert egész egyéniségemtől távol áll és hiteltelenné válik. Szerencsére a flamencóban az a csoda megadatik, hogy minden művész az egyéniségére formálhatja. Ettől lesz hiteles, nem a flamenco klisék majmolásaitól. Ezt sem én találtam ki, hanem a mestereim mondták nekem! Persze ettől még lehet, hogy valakinek ne tetsszen az én stílusom!
Lorcában két alkotótárssal dolgoztam, így az ő ötleteik is beépültek a darabba. Nagyon jó ötletnek tartottuk, hogy a versek elhangozzanak időnként lovári, vagy spanyol nyelven is, hiszen itt a hangulatok a fontosak, és azok az érzetek, amit a versek ritmusai, dallamai keltenek a nézőkben. Sokan megértették ezt! Az, hogy ki kit tart nevetségesnek megint magánügy.
Azt meg pozitív kritikának veszem tőletek, hogy a tanítványaimról milyen jókat írtok, hiszen ez azt bizonyítja, hogy ezek szerint nagyon eredményesen tanítom őket. Egy tanár legnagyobb öröme, ha a tanítványai jobbak lesznek nála! Köszönöm!
Végül pedig, had jegyezzem meg, hogy annak is örülök, hogy egyáltalán szóba kerülök ezen a lapon, hiszen még a honlapcímem se, és a nevem sincs rajta a magyar flamenco lap felsorolásában.
További jó kritikázást, véleménynyilvánítást!
Lippai Andrea"




29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam.blog.hu/api/trackback/id/tr70414953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2008.04.07. 12:04:42

Andi hozzászólására érkezett már egy megjegyzés, ideteszem azt is, hogy minden egy helyen legyen:

"Kedves Andi!

"Eddig úgy gondoltam, nem érdemes reagálni az itt leírtakra, de most az egyszer kivételt teszek."

na éppen ez a baj! emberek vagyunk! az emberek között pedig az egyik legfontosabb dolog a kommunikáció!

"Ami engem illet: én is mondhatnék kritikát rólatok, de nincs miről."
igaz, nem mindenki tud kritikát írni, de attól még van miről :)

nyilvánvaló, hogy mindenkinek jobban esik a pozitív kritika, de ha csak azokra figyel, azt hallgatja meg, akkor hogyan fejlődik? hogy javítja ki a hibáit? márpedig hibái mindenkinek vannak!

a baj az, (a válaszodból is látszik) hogy te rosszindulatúnak és sértőnek veszed, amit írtak rólad, pedig hidd el, nem ez volt a cél! senki nem akar bántani!

de ahogy reagálsz (hogy azt sorolod, milyen "nagy" emberek dícsértek, és mennyien nézték meg az előadásodat, és mennyi embernek tetszett stb), nekem azt mutatja, hogy nem alaptalanok a kritikák.
ha jó vagy, azt nem mások szavaival kell bizonygatni, hanem meg kell mutatni!

a magánéleted pedig szintén nem tartozik a közönségre! főgel, hogy neked ez a "szakmád", és sokkal több lehetőséged volt az életben, mint másoknak...

az egész válaszodból az érződik, hogy próbálod sértegetni azokat, akik korrekt kritikát írtak rólad, és próbálod bizonygatni (magadnak is), hogy nincs igazuk...

a "művészkedést" pedig túlzásba viszed...

ja, a neved és a honlapod címét neked kell feltetetned a flamenco lapra! a lap alján van egy kis link: "linkajánló" néven, arra kell kattintani!

üdv: Bodrogi Berta"

Maigut Vera 2008.04.07. 13:03:37

Kritikát mondani szerintem bármiről lehet, főleg építő jellegűt. Aki csak munka után ér rá gyakorolni, és így sokkal lassabban halad előre, az ettől még megérdemli a kirtikát, sőt sokat is segíthet neki. Nem hiszem, hogy az "amatőrök" munkáját semmibe kellene venni! De abban teljesen egyetértek Andival, hogy első a technika, a táncnyelvezet és csak aztán lehetne színpadra állni. A másnak több lehetősége volt nem lehet kifogás a saját munkánk eredményességére, még akkor sem, ha az megüti a mércét! Igen, láttam már nem színpadérett előadást lelkes amatőröktől, de színvonalasat is. Szerintem a legfontosabb, hogy mindenki tudja, hol a helye. És helye van azoknak, akiknek ez a szakmája, de azoknak is, akik "csak" amatőrök.

Verus

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2008.04.07. 13:24:11

Kedves Vera, van egy-két megjegyzésem az általad leírtakhoz.

"abban teljesen egyetértek Andival, hogy első a technika, a táncnyelvezet és csak aztán lehetne színpadra állni"

alapvetően hibás kijelentés. Lehetni mindig lehet. Ha már pénzt kér az előadó a jegyekért, természetesen változik valamit a helyzet, de adott esetben egy ingyenes fesztiválon mindent lehet. Ezért szép az ilyen műfaj.

"Szerintem a legfontosabb, hogy mindenki tudja, hol a helye."

??????? Hol a helye? Milyen felosztás alapján? Profi-amatőr? Profi = ebből él, vagy profi = jó, magas színvonalú. Az első esetben mi köze ahhoz, hogy "hol a helye" egy produkciónak, hogy a résztvevőknek van e másik munkája (mert ha tegyük fel Camarón éneklés mellett pincérkedik is, akkor már nem profi, mert nem ebből él!)? A második esetben ki dönti el, mi "profi"?
És "hol a helye" a profiknak, ill. az amatőröknek? A "profik" felléphetnek mondjuk a Trafóban, esetleg a Nemzeti Táncszínházban az amatőrök meg nem? Miért? Csináljunk listát helyszínekkel, időpontokkal, mikor hol lehetnek amatőrök, meg profik? :)

bohóc 2008.04.08. 18:14:44

Gyagilev! NAGYON BUTA VAGY! Hacsak nem 12 éves, akkor bocs!

Negra 2008.04.08. 18:46:55

Bohóc, te miről beszélsz? Fejts már ki bővebben, légyszíves! Nem értem. Lehet, hogy én is buta vagyok... :)

Verus 2008.04.08. 20:15:10

Persze, mindent lehet... És már megint a definícióknál járok :) Számomra a színpadra állás, nem pusztán a színpadon való megjelenést takarja (pl. egy szalagavató miatt), hanem az előadást, ahol a mondandó a lényeg. Ezért úgy érzem, megfelelő önkritika kell a színpadra álláshoz, legyen szó profiról vagy amatőrről, különben mi értelme. Szerintem. És ez összefügg azzal is, hogy legyen mindenki a saját helyén. Természetesen nem konkrét helyre és helyfelosztásra gondoltam!! Látom nagyon felkavartalak, de nehéz néhány mondatban megfogalmazni, félre is értettél. Még próbálkozom :) Szóval ezt meg valahogy úgy értem, hogy ne ígérj többet, mint amennyit adni tudsz. Helye van, vagyis létjogosultsága van jelen lenni a profi=ebből él, és az amatőr=nem ebből él táncosnak is, még akkor is, ha csak fél éve táncol és a lépésekkel is bajlódik, nemhogy a stílussal. Ha viszont színpadra áll, legyen tudatában hol tart és ne mondja magára, hogy előadás, mert attól még igen messze van. Mondja, hogy tánciskolás félévi bemutató. És akkor a helyén lesz, és becsülni fogom az elszántságáért. Ha viszont előadásnak titulálja a szárnypróbálgatásait, nevetségessé válik. Ugye tiszta, hogy elvi síkon írtam a mondandóm?!


Az ingyenes fesztiválon nyilván a Finge-et értetted. Van bennem némi felháborodás a fesztivállal (szervezőivel) kapcsolatban. Ez elvileg egy tehetségkutató fesztivál, legalábbis az elsőt így hírdették meg. Vagyis igen, bárki felléphet, hisz ezért hozták létre. Szóval ebben egyetértünk! Viszont a díjátadón (az első fesztiválén) kicsit lehangolt, hogy a díjak többségét olyan ismeretlen és tehetségkutatásra "szoruló" formációk vitték el, mint az Off-társulat. Na szerintem, ők nem voltak a helyükön. Vagy nem jól olvastam a fesztivál kiírását, vagy akármi. Mindegy, ez már más téma...

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2008.04.08. 20:39:40

A Fringe csak példa, más ilyen alkalom is lehet. Inkább elvekről van szó. Magáról a fesztiválról nem nagyon van véleményem, de mindenképpen jó, hogy sokaknak lehetőséget ad a megmutatkozásra.

A mondadód első felével így teljesen egyetértek, hogy már értem, mire gondoltál. Viszont akkor konkrétan kikre vonatkozik a "tudni kell, hol a helyük" kitétel? Vagy csak általánosságokban beszéltél és én olyan gondolatokat is beleolvastam a mondataidba, amiket te nem szántál közéjük? Andi véleménye után olvasva (aki azt próbálja sugallni, hogy rajta kívül senki nincs széles e vidéken, akire szót érdemes fecsérelni: "Ami engem illet: én is mondhatnék kritikát rólatok, de nincs miről.") erre könnyen sor kerülhetett.

Inez 2008.04.09. 09:13:23

Kedves Flamenco Rajongók! Most mi a bajotok a Lippai Andival? - Az, hogy jó lehetőségei voltak és ki is használta őket? Így is kell! - "A tánc mindenkié de nem mindenki lehet táncos?" Igaza van! A divat is mindenkié, mégsem hordhat bárki miniszoknyát! - A kritikára való reakciója egyáltalán nem volt arrogáns; nincs megsértve, sőt!!! Tiszteletlenségnek tartom, hogy ennyire bíráljátok Őt! Kritikát írni azért nem tud rólatok, mert tényleg nincs miről. Ti mit tettetek le az asztalra? Együtt kezdtük el tanulni a flamencot, jártunk számos táncórára, később pedig a tanítványa lettem. Láttam, hogy minden energiáját erre összpontosítja, és megérte! Kiváló csapatember, jó tanár és az óráin - már a bemelegítésnél is - érezhető volt az a bizonyos "duende"! A népszerűsége és az eredményei pedig önmagukért beszélnek. Később magánjellegű okok miatt hagytam abba a tánctanulást, és bár nem értek egyet maradéktalanul azzal a stílussal, amit Ő képvisel (de miért ne lehetne helye ennek a kifejezésmódnak is?!) mégis sajnálom, hogy nem vagyok benne a "bandájában"! A helyzet az, hogy még mindíg Ő és társulata a legprofibb csapat itthon! Ők a legjobbak, na! Ez van.

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2008.04.09. 13:11:10

Kedves Inez!

Senkinek semmi baja Andival, Anna látott egy előadást és írt egy kritikát arról az estéről. Ennyi történt. Andi talán kicsit érzékenyebben reagált, mint általában a kritikákra szoktak, ez meg az én személyes véleményem. Egyébként nem olvastam sehol olyat, hogy személyesen bárkinek bármi baja lenne vele. Ha te igen, kérlek jelezd, hogy hol!

Ahhoz pedig, hogy meg tudjuk állapítani, hogy ki, mit tett le az asztalra, meg kellene állapítani, ki az a "ti". Általánosságokban elég nehéz beszélni.

Érdekességként említeném, hogy vannak olyan művészeti ágak az országban, ahol teljesen természetes, hogy egy előadásról sok-sok vélemény-kritika születik, mindenki épülésére. Itt miért nem lehet így? Ha neked ez a véleményed, szíved joga, hogy leírd. Miért gondolod, hogy más nem írhatja le?

Negra 2008.04.09. 14:02:08

Tévedés! Senkinek semmi baja Andival, csak vannak akiknek nem tetszik, vagy nem tudnak azonosulni a stílusával. Ezek szubjektív dolgok, neked tetszik, ahogy Andi táncol, másoknek nem, ez miért baj? Hál Istennek, hogy különbözőek vagyunk. Te érzed benne a "duendét" (Istenem, már megint ez a szó...), más nem.
Honnan veszed, hogy csak Lippai Andrea "tett le valamit az asztalra". Kit láttál, már egyébként, hogy ilyen határozott és megmásíthatatlan véleményed van.
"Nem tud kritikát írni rólatok, mert tényleg nincs miről" Kik azok a "rólatok"?
És ki az, aki bírálta Andit? Anna, aki leírta a benyomásait, véleményét egy konkrét előadásról? Minden embernek joga van elmondani a véleményét. Nem beszélve arról, hogy még fizetett is érte.
Te láttad ezt az előadást és nem ez a véleményed? Írd le, hogy neked meg mi tetszett. Általánosságokban fröcsögni mindenki tud. Nem megsértődni kell ezen, hanem inkább örülni, hogy egyáltalán, van aki veszi a fáradságot és leírja amit gondol, (te nem tetted eddig), amin aztán lehet vitatkozni!, nem megsértődni és kígyót-békát kiabálni.
Sajnos Magyaroországon nem divat a kritika, nincs történelme. Ha valaki mégis megpróbálkozik vele, öten ugranak egyszerre a torkának, hogy "most mér kell bántani a másikat, amikor olyan szépen táncol".

És, igenis támogatni kell a kritikai hozzáállást, erősíteni mindenkiben. Bátran elmondani a gondolatokat! Mert ez az, ami előre viszi Andit is, téged is, és minket is.

Inez 2008.04.09. 16:06:41

1, Jó, írja le mindenki a véleményét. Ez egy szabad ország, mindenki azt gondol, amit szabad.
(És tényleg nincs történelme a kritikának., úgyhogy én is támogatom!)
2, Senki nincs megsértődve, nem is személyeskedtem. (Viszont az Anna már meg van nevezve) Ha nem vitázunk, az a baj, ha meg igen, akkor meg az.
3, Ti is biztosan nagyon szépen táncoltok.

Negra 2008.04.09. 17:23:19

Még mindíg nem tudom, hogy kik azok a "ti", vagy "mi", vagy "ők"... :)

Verus 2008.04.09. 21:46:15

Gyagilev!

Azt írtam: És helye van azoknak, akiknek ez a szakmája, de azoknak is, akik "csak" amatőrök. Vagyis szerintem mindnekinek létsogosultsága van a saját helyén lenni.


Inez!

Csatlakozom Negrához. Kit értesz ti alatt?
És hogy mit tettünk le az asztalra? Én csak a magam nevében beszélhetek: volt szerencsém részt venni táncosként és alkotóként néhány sikeres előadásban. Miért gondolom, hogy sikeres volt? Mert a közönség velünk örült. Vagy mert a már említett első Finge-en a szakmai zsűri annak ítélte. Én ezt tettem hozzá. Nem sok, de az enyém :)

Inez 2008.04.10. 08:06:37

Akinek nem inge...

Hogy ki az a Ti? Hát, gőzöm nincs, ki szerkeszti a blogot. Egyetértek a fentiekkel: mindnekinek létsogosultsága van a saját helyén lenni.

Betti · http://cinco.extra.hu 2008.04.10. 08:39:01

Kedves Inez!

na pont ez a baj! hogy te úgy mondasz véleményt, hogy fogalmad sincs, kiről mondod :) ez vicces! Anna meg van nevezve, de nem tudod, ki ő :)

amitől már rosszul vagyok: "duende" és "letett valamit az asztalra" wáááá
hidd el, hogy valamit mindenki letett már az asztalra :)

és attól lesz jó valaki, hogy mások rosszabbak? vakok között a félszemű?

Andit pedig nem kell annyira védeni, tényleg nem bántja senki! neki sem kellene annyira bizonygatnia, hogy mennyire sikeres! nagyon jó, örülünk neki!
azt meg, hogy volt lehetősége, arra írtam, hogy ne mondja, hogy 2 gyerek mellett stb., mert ezzel nincs egyedül (ezt aki akarta, az félreértette:))

és most megyek dolgozni, hogy én is letegyek valamit az asztalra...

Negra 2008.04.10. 08:56:27

Mi köze az egészhez annak, hogy ki szerkeszti a blogot?

Inez 2008.04.10. 11:31:29

Én is rosszul vagyok a duendétől, csak röviden akartam fogalmazni. Jó, jó ez a kritikai szemlélet, csak átcsúszunk folyton személyeskedésbe.
Az a bizonyos asztal már összeroskad! (Szerencsére!!!)
Ha még valaki hibás kifejezéseket talál a mondataimban, kérem emelje ki és boncolgassuk őket egy darabig.
Ja, még egy "felháborító" vélemény: A pozitív kritikát közölni is, fogadni is tudni kell!

Betti · http://cinco.extra.hu 2008.04.10. 22:12:58

csak úgy, mint a negatívat! :)

loria 2008.04.14. 13:54:58

Itt olvasva ezt az egészet SZÁNALMAS!
Sok emberből az iricség szól csak ő nem lát messzebre az orra hegyénél!
Lehet krtikát írni csak az építő jellegű legyen és ne sértsünk meg vele senkit...!Igazából a nagy emberektől valós 1 kritika,aki ért hozzá foglalkozott vele...!És ne egy olyan aki csak hobbi szinten üzi a dolgot!
Véleménye mindenkinek lehet!i

Éva 2008.04.14. 16:17:28

loria!

Pontosítanád, hogy szerinted itt Magyarországon ki számít "nagy embernek" aki ért a flamencohoz és foglalkozott vele és aki ez által valós kritikát tud mondani?

Szerintem érdemes minden véleményt, kritikát meghallgatni, és utána az ember el tudja dönteni, hogy mi az, amivel érdemes foglalkozni, nem feltétlenül szükséges a kritikával egyetérteni.

psr6 2008.04.14. 18:37:26

Loria:

ad 1) "Sok emberből az iricség" - hűha! ugye nem gondolod komolyan, hogy bárki irigy a kritizáltra? :)

ad 2) Megsérteni ilyesmivel nem nagyon lehet senkit, viszont meg lehet sértődni. Van aki fűszálra is megsértődik, van akinek elefánt is *arhat a fejére. "Művésze" válogatja, de a profi egyik ismérve biztosan az, hogy nem beszél vissza. A kritizált fenti irománya a folytonos önigazolásra szoruló amatőrizmus tárgyi bizonyítéka.

ad 3) "a nagy emberektől valós 1 kritika" - áhá... ezek szerint Herbert von Karajanról csak Otto Klemperer úr jogosult nyilatkozni, a kritikusok meg keressenek más munkát, mi? Jaj, te oktondi...

anya 2008.04.15. 16:51:48

Tök jó, hogy a kommentezés átment anyázásba! Ez az, ez a pezsgő kritikai hozzáállás!

vinetu 2008.04.15. 17:14:16

"Folytonos önigazolásra szoruló amatőr"? Az Andi?

Betti · http://cinco.extra.hu 2008.04.15. 22:26:12

egyetértek psr6-tal (bár nem tudom ki ő), de én már leírtam a magamét!

ja, a kritika átment anyázásba, mert van, aki nem bírja elviselni, sértésnek veszi, és próbál védekezni meg visszavágni! pedig tényleg nem arról van szó, hogy meg akarnánk bántani bárkit is!

psr6 2008.04.17. 10:08:07

Kedves Vinetu!

pontosabban:

"A kritizált fenti irománya a folytonos önigazolásra szoruló amatőrizmus tárgyi bizonyítéka"

Igen. Aki csak a véleményt és Lippai Andrea reakcióját olvassa, erre jut.

Ez egy láthatóan egységesen, több elemből felépített önkép. Meg akarja mondani, mit kell gondolni a munkásságáról, és nyilván a saját önképét próbálja meg elfogadtatni.

Ez egyébként lehetetlen, nem fog sikerülni :) - és mindig ilyen heves reakciókat fog kiváltani, bárki megpróbálkozik vele. A nagyérdeműt nem érdekli, hogy ő mivel zsibbasztja önmagát és hogy építi fel magát. Az számít, amit csinál és ami átjön. Azt pedig az emberek fogják megítélni.

Ugyanott volt még egy kritika Inhof Katalin előadásáról. Ő nem írt "választ". Talán mert biztos a dolgában, és nem szorul önigazolásra, bár ez csak az én feltételezésem.

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2008.04.17. 10:24:56

Még egy pár név, akikről írtunk itt és nem írtak választ:

Keveházi Gábor, Markó Iván, Bozsik Yvette. Meg még sokan mások. Pedig nem kifejezetten hízelegtem mindenkinél... :)

vinetu 2008.04.25. 10:31:04

Tanulság: az itt megjelenő kritikákra nem szabad reagálni...Markó Iván összeszorította a fogát és így szólt: "Yvettkém, ne! Ne reagáljunk a minket ért nem kifejezetten hízelgő írásokra! Elég volt ezt csinálnunk a 80-as években!"

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2008.04.25. 12:39:05

Szabad, sőt, kifejezetten örülök is.
Jelenleg ez a leglátogatottabb bejegyzés. Mondjuk amikor elkezdtük ezt a blogot írni, azt gondoltuk, jobban fogja érdekelni az embereket egy-egy táncmű története, vagy vélemény egy-egy előadásról, mint Lippai Andrea véleménye, de ha ez kell a népnek, olvasgassák ezt. :(

Rea 2008.05.21. 10:41:44

Ja, sőt, így már elolvassuk a többi irományt is. :)
Én meg még hozzátenném, hogy le a kalappal az előtt, aki be meri vállalni nagyközönség előtt a negatív véleményét. Pontosan azért, mert a többség megsértődik az ilyesmin (én is azt tenném :)) és cserébe esetleg beszólogat, pocskondiázik, de legalábbis személyeskedik (no, ezt már nem tenném).
A MŰVÉSZET-ről miért csak a MŰVÉSZEKNEK van jogunk negatív kritikát írni? Nem a közönség véleménye a fontos? Nem belőlük él a profi, nem nekik táncol az amatőr is?
Egyébként ez olyan kisiskolás. XY Lippai Andi párti, ezért felhúzza az orrát, ha az Inhof Kati párti NM azt mondja, hogy nem áll jól a haja. (Csak azért írtam neveket, hogy ne legyen általános, állhat itt más neve is.) Ne már, Te A-s vagy, én meg B-s, ezért utállak? Mindannyian szeretjük a flamencot, ki így, ki úgy, ez a fontos. Love, peace, meg ilyesmi.
Arra kellene inkább koncentrálni, hogy a véleményt író (aki ráadásul még a nevét is vállalta) elment arra az előadásra. És nem azért ment el, hogy tojást dobáljon (bár mostanában ez itt eléggé szokás), hanem mert - uramfia! - érdekelte. És kedves Andi, lehet, hogy ettől a kis élénk párbeszédtől még többeket érdekelni fog az előadásod, hogy el tudják dönteni, ők mit gondolnak.
süti beállítások módosítása