HTML

Láttam

Tánc és környéke. Főleg balett és modern. Általában vélemény, ajánló csak ritkán.

Címkék

ajánló (20) balett (45) flamenco (21) kult (112) kultúra (115) megmondó (12) modern tánc (52) operaház (36) tánc (119) trafó (12) web (14) Címkefelhő

Keresés

Google

Friss topikok

2008.01.06. 15:50 Gyagilev (törölt)

Kabaré is - Bob Fosse

Címkék: film tánc cabaret modern tánc bob fosse

Tegnap sokadszor láttam a Cabaret című zseniális filmet. Amint már megszokhatta tőlem a Kedves Olvasó, olyanba próbálom nem ártani magam, amihez nem konyítok kellőképp, ezért nem a filmről, hanem annak rendezőjéről írnék keveset. Eredetileg ugyanis táncos-koreográfus volt ő.

1927-ben született Chicagóban. Fiatal korában egy Charles Grass-szal megalapította a Riff Brothers csapatot, ahol táncosként kezdte bontogatni szárnyát. Hollywoodba utazott, ahol szeretett volna ő lenni a következő Fred Astaire, azonban mivel korán kopaszodni kezdett, filmes karrierje nem kecsegtetett túl nagy sikerrel. Váltott. A színház felé vette az irányt. Koreográfusként saját dzsessz-tánc stílust alakított ki. Jellemző rá a szexualitás cinikus megjelenítése, befelé fordított térdek gyakori használata, testrészek izolációja. A Cabaret minden színpadi jelenete ezt a világot sugallja. Öt filmje közül majdnem mindet jelölték Oscarra, többet meg is nyert (a Cabaret-val nyolcat).

Koreográfusi nyelvére a legnagyobb hatással Fred Astaire ls Jerome Robbins volt. Hatvan évesen halt meg szívrohamban.

És ismét láttunk egy filmet, ami másfél órában szórakoztatóan bemutatja nekünk a tánc történetének valamely irányzatát (ha figyelünk rá).


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam.blog.hu/api/trackback/id/tr61287023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása