HTML

Láttam

Tánc és környéke. Főleg balett és modern. Általában vélemény, ajánló csak ritkán.

Címkék

ajánló (20) balett (45) flamenco (21) kult (112) kultúra (115) megmondó (12) modern tánc (52) operaház (36) tánc (119) trafó (12) web (14) Címkefelhő

Keresés

Google

Friss topikok

2008.10.30. 21:56 Gyagilev (törölt)

Néma tánc - Izrael

Címkék: kult kultúra tánc modern tánc mu színház

Anat Danieli táncosai nem szépek. Technikai tudásuk sem különleges. A darab szinte unalmas.

Akkor miért is érdemes megnézni ezt az előadást/együttest? Érdemes?

Engem leginkább a kíváncsiság hajtott, soha nem láttam még izraeli társulatot. Ha rajtam múlik, egy darabig nem is fogok. Kicsit részletesebb és árnyaltabb képet kaphat, aki továbbolvas.

A MU színházba mindig kétségekkel telve megyek (bevallom, elég ritkán, mert messze van...). Minden alkalommal nagyon modern, újító, kísérletező előadásokat látok ott, de egyelőre egyik sem igazán nyerte el a tetszésem.

Az újítás, szokatlan kezdet most is megvolt: semmi díszlet. A színházterem teljesen lecsupaszítva, falak, ablakok az utcára. Táncosok bejönnek, mozogni kezdenek, néma csöndben. Zene sincs. Néha beszélnek, hangokat adnak ki.

Az előadókról. Bár technikailag nem mutattak semmi igazán érdekeset (sőt, amint szólókra került a sor, mintha kicsit bajban lettek volna), mégsem mondhatom róluk, hogy nem jó táncosok, ugyanis az összes közös mozdulatot szinte tökéletesen egyszerre végezték. Fontos részlet és különösen értékelendő annak fényében, hogy az előadás alatt nem volt zene. Ha nem annyira érdekes, amit táncolnak, legalább nézzenek ki érdekesen, mondhatja magában az egyszeri néző. Érdekesen, azaz legyenek szépek (értsd: legyen kellemes élmény rájuk nézni), vagy legyenek furcsák, de jelen esetben egyik sem igaz. Teljesen szokványos emberek, még csak nem is táncos alkatúak, átlagos laza próbaruhában (sokan otthon ilyenben takarítanak).

Az előadásról. A fent leírtak fényében bátran leszögezhető, hogy az előadás szervező eszméje nem a "tánc a táncért". Valami gondolatot, érzést, hangulatot akarnak közölni velünk, kezdhet gyanakodni az egyszeri néző és előveszi összes magával hozott elemzőkészségét. Nálam vagy nem volt elég, vagy nem arra a frekvenciára voltam hangolva, ahol a közlendőt sugározták, mindenesetre nem sok ragadt meg bennem az előadásból. Felfedeztem ismétlődő részeket, voltak jelenetek, amiknél voltak ötleteim, miről szólhatnak, mit akarhat velük a koreográfus, de nem állt össze a kép. Végig bennem élt a kérdés - máig nincs válaszom - miért az a mű címe, ami (Have you been to the movie "Death of a Lady")? Szinte semmilyen hatást nem gyakorolt rám a darab és mivel műalkotások esetén azt hiszem ez nem túlzott elvárás, Anat Danieli és társulata nem vizsgázott túl jól nálam.

Kíváncsi lennék mások véleményére.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam.blog.hu/api/trackback/id/tr9741413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása