HTML

Láttam

Tánc és környéke. Főleg balett és modern. Általában vélemény, ajánló csak ritkán.

Címkék

ajánló (20) balett (45) flamenco (21) kult (112) kultúra (115) megmondó (12) modern tánc (52) operaház (36) tánc (119) trafó (12) web (14) Címkefelhő

Keresés

Google

Friss topikok

2008.08.21. 16:03 Gyagilev (törölt)

István, István, István

Címkék: kult kultúra modern tánc

Tegnap az ünnepre való tekintettel a Magyar Televízió ünnepélyesen bemutatta az István, a király című rock-operát. Valószínűleg az országban bizonyos életkor fölött mindenki látta/hallotta már harmincszor, bizonyos életkor alatt meg nem értik a fiatalok, hogy mi ez és miért kellene szeretni. Mindenesetre a Társulat című műsorban kiválogatott gárdával ismét bemutatták.

A zenéről, színpadi megvalósításról, énekesek teljesítményéről nem tisztem szólni, ezért nem is teszem, ellenben volt olyan pontja az előadásnak, ami elindított bennem egy gondolatsort. Igen, meglepő módon a tánc. Mivel a zene-szöveg adott, nyilván nincs mit kezdeni vele. Azonban nem tudom, miért kell ragaszkodni a többé-kevésbé együtt néptáncoló tömeg látványához? Úgy, ahogy tegnap láttuk, ez ugyanaz a darab, mint húsz éve, csak más énekesekkel. Kicsit unalmas is emiatt. Lehetett volna modernizálni kicsit legalább a látványt. Vannak tehetséges koreográfusaink, akik a néptánc irányából közelítik a kortárs mozgáskultúrát, biztosan tudtak volna kezdeni valamit ennyi emberrel...

Majd talán legközelebb.


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam.blog.hu/api/trackback/id/tr57626235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

román patkány 2008.08.25. 10:32:16

Igazából a jelmezeken ütköztem ki, olyan volt mintha a Fővárosi Nagycirkusz bohócai léptek volna színre.

Maga a darab szerintem jó volt, pld. ahogy István gondolkodik, felnégyeljék-e Koppányt, az a jelenet nagyon "ott volt". Szóval tudott ez a darab újat nyújtani (az idióta jelmezeket leszámítva).

Ami furcsa, hogy Koppány itt is sokkal karakteresebb volt mint István, a színész. Úgy látszik, ez mindig így van ezzel a rockoperával. Az a tekintet amit a Koppányt alakító színész néha produkált...

Erről jut eszembe, van egy magyar kórházas sorozat, benne egy szőke (őszes?) főorvossal, azt is láttam egyszer Koppányt játszani, hát az se volt semmi "Tízezer harcos szavaz rám ha kell" - el lehet mondani sokféleképpen ezt a mondatot, de ahogy ő mondta, abból sugárzott a hideg fenyegetés. Úgy látszik, a szappanoperákba is kerülhetnek véletlenül jó színészek.

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2008.08.25. 14:42:59

Általában jellemző, hogy a sokkal karakteresebb gonosz figurákat könnyebb érdekesen, emlékezetesen alakítani, mint a jókat (lásd még pl.: Jézus Krisztus, szupersztár)
süti beállítások módosítása