HTML

Láttam

Tánc és környéke. Főleg balett és modern. Általában vélemény, ajánló csak ritkán.

Címkék

ajánló (20) balett (45) flamenco (21) kult (112) kultúra (115) megmondó (12) modern tánc (52) operaház (36) tánc (119) trafó (12) web (14) Címkefelhő

Keresés

Google

Friss topikok

2008.08.09. 15:56 Mme B

Gyógyító tánc 2.

Címkék: kult kultúra tánc táncterápia

A táncterápiáról szóló sorozatunk második része a hatvanas évektől kibontakozó új irányzatokról szól, sok-sok pszichológiával. Előző írásunkban bemutattuk, hogyan fordultak a táncterápia úttörői, táncosok, színészek és előadóművészek az önismeret, a gyógyítás felé és hogyan igyekeztek gyakorlati és szakmai tapasztalataikat a pszichológia nyelvére lefordítani. A hatvanas évektől a már gyógyító módszerként elismert táncterápia képviselői a különböző lélektani iskolák kutatásaira támaszkodva dolgozták ki saját koncepcióikat.

A pszichoanalitikus elmélet szerint bizonyos emlékképek, impulzusok, vágyak a tudat számára nem elérhetők, vagyis tudattalan tartalmaknak tekinthetők. Korábbi fájdalmas élményeink, emlékeink, vágyaink elfojtásra kerülnek, és a tudattalanba kerülve fejtik ki hatásukat cselekedeteinkre. Elaine Siegel szerint táncunkban benne van a gyermekkorunk, mozgásunkkal autentikus módon fejezzük ki önmagunkat és tudattalan tartalmainkat, akár balettozunk, akár flamencozunk.

Itt kulcsfontosságú szerepe van a terápiás kapcsolatban megvalósuló indulatáttétel jelenségének. Az indulatáttétel Freud szerint minden emberi kapcsolatban megfigyelhető jelenség, mely egyfajta ismétlési kényszer hatására megvalósuló emlékezés. A személy ilyenkor korábbi kapcsolatait és az arra vonatkozó tudattalan vágyait és indulatait ismétli meg. A tánc segítségével ez a kényszeresség kibontakozhat, a tünetek új értelmezést nyerhetnek. Elhárított tudattalan vágyaink, késztetéseink, indulataink tudatosíthatóvá válnak. A viszont-indulatáttétel pedig az a jelenség, amikor a terapeuta a saját érzelmeivel válaszol a páciensére, s ezt visszatükrözve válik feldolgozhatóvá minden tudatos és tudattalan tartalom. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a terapeutára, mint egy üres papírlapra átíródnak a páciens elfojtott indulatai, így azok olvashatókká, értelmezhetőkké válnak.
 
A táncterápiára hatással voltak az egyén korai fejlődésére vonatkozó lélektani kutatások és elméletek. Életünk legkorábbi szakaszában mozgásos és érzelmi tapasztalatokat szerzünk, megtanuljuk az "én" és "nem én" különbségét, és a másik ember érzéseit, világát elkülöníteni a magunkétól. Kidolgozzuk az önmagunk megnyugtatására szolgáló eszközeinket, kialakul képességünk a bensőséges kapcsolatok kialakítására, az egyedüllétre és a kreativitásra, mindarra, amire életünk során szükségünk lesz. A test fejlődése primer testi tapasztalatokat is hoz magával, arra az egyszerű tényre csodálkozunk rá, hogy létezünk, és elkezdjük a valóságot felfedezni. Ezért életünk első, szenzitív szakasza meghatározó jelentőségű.

Joan Chodorow fogalmazta meg a táncterápiák egyik fontos alaptételét: a mozgás egyszerre irányul a tudatosság és a tudattalan felé. A mozgás erősíti énünk határait, ezáltal a kontroll funkciókat is, ugyanakkor eltemetett énállapotaink is megjelennek mozgás közben. Olyan pszichiátriai betegeknél, akiknél az énkép sérült, a tudatos mozgásos tapasztalat erősíti az énhatárokat, segíti a valóságosabb testkép fejlődését, és erősíti a tudatos nézőpontot. Egészséges énállapotú egyéneknél pedig a mozgás a tudattalan megnyitásának eszköze.

Sorozatunk első két részében láthattuk, hogy mozgás- és táncterápia fejlődésére egyszerre hatottak az új műveszeti formák, a kísérleti színházakban folyó műhelymunkák és a pszichológia, a csecsemőkutatás, az agykutatás, személyiségfejlődésünk korai, ún. preverbális szakaszának vizsgálatai. A folytatásban a magyarországi mozgás- és táncterápiás iskolákat ismerhetjük meg.

Forrás:
Merényi Márta: A táncterápia kialakulása és fejlődése
Atkinson, R.L.: Pszichológia


Folyt. köv.


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam.blog.hu/api/trackback/id/tr43608159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

román patkány, az idegen 2008.08.13. 13:04:59

Baromi jó blog ez.
süti beállítások módosítása