HTML

Láttam

Tánc és környéke. Főleg balett és modern. Általában vélemény, ajánló csak ritkán.

Címkék

ajánló (20) balett (45) flamenco (21) kult (112) kultúra (115) megmondó (12) modern tánc (52) operaház (36) tánc (119) trafó (12) web (14) Címkefelhő

Keresés

Google

Friss topikok

2007.08.14. 12:03 Gyagilev (törölt)

Eva Yerbabuena Sziget 2007

Címkék: tánc flamenco eva yerbabuena

Sara Baras áprilisi fellépése után ismét hazánkba látogatott egy flamenco-díva, vagyis azon kevés flamenco táncosnők egyike, akik zseniális flamencotáncosok és világhírűek is. Ritka ez az együttállás.

A flamenco műfaj jellegzetességeiből adódóan mindig felmerül egy probléma, ha Andalúzián kívül adják elő: mivel annyira elüt az Európában megszokott zenei és táncstílusoktól, az átlag néző nehezen fogadja be. Az első fél óra után már a táncot is elkezdi unalmasnak tartani, a jellegzetes síró, szenvedő hangú ének (még a legvidámabb palo (stílus), az alegrias is ilyennek tűnik elsőre) pedig sokaknak kifejezetten zavaró. Nem mellékes az sem, hogy egy átlagos hosszúságú flamenco szám - ellenben a mai könnyűzenében szokásos három-négy perccel - tíz-tizenöt percig tart és a figyelmet ennyi ideig manapság (szex és/vagy gyilok nélkül) nehéz lekötni.


A problémára három megoldás lehet:

  • Az egyik a flamenco puro higítása (itt ez a jelző nem feltétlenül negatív!!!) dzsesszel, modern tánccal. Ennek igényesebb kivitele táncszínáhzi előadásokba torkollik, igénytelenebbje pedig ún. flamenco-show-kba.
  • A másik szerint a flamenco purot (tiszta, ősi flamenco) valamilyen történettel kell az átlagember számára elfogadhatóvá tenni, azaz az egymást követő számokat valamilyen történetfonalra fűzik fel. Erre volt példa a már említett áprilisi Sara Baras előadás (sajnos nem sikerült túl jól, de erről talán máskor).
  • A harmadik út követői nem foglalkoznak az átlag nézővel. Ha flamenco előadásra jöttek, kapjanak flamencot, vagy megszeretik, vagy nem.

Az Eva Yerbabuena Ballet Flamenco társulat "Eva" című előadása az utolsóra volt példa. (Néhányan el is hagyták a helyszínt, de ez betudható a kényelmetlen domboldalnak, ahonnan a produkciót figyelemmel lehetett kísérni, vagy akár a hűvös éjszakának is.)

Az előadás címe számomra megmagyarázatlan maradt, de ez volt az egyetlen, amit negatívumként tudnék felhozni. Az együttes flamenco koncerteken szokásos módon lépett színpadra. A színpad hátsó részén egymás mellett székeken ültek a zenészek (három énekes-palmero(tapsoló ember), egy ütős (leginkább cajónon), két gitár), az egyetlen kissé szokatlanabb a jobb szélső zenész volt, aki fuvolán és tenorszaxofonon is játszott. Ha ezeken épp nem, akkor tapsolt ő is.

A főszereplő hölgyön kívül három rendkívül jól képzett flamencotáncos és három flamencotáncosnő szerepelt. Az egy és negyed óra hosszú előadás hat számból állt, ebből Eva Yerbabuena két szólót táncolt. Az egyik, melyet fehér bata de colában adott elő (hosszú uszállyal ellátott hagyományos spanyol táncöltözet) nekem kicsit öncélúnak tűnt, ellenben másik szólója, az alegrías a palo (stílus) zseniális mintapéldája.
Mind a hat táncosa és a zenészek is tökéletesen kiegészítették a főszereplő előadását. Nagyon tetszett a három táncosnő által előadott guajira melyben az egyébként is jó koreográfián sokat javítottak az ügyesen alkalmazott fényhatások és a lányok gyönyörű ruhái. Az est utolsó száma egy tango, melyben amolyan coda-ként minden táncos szerepet kapott.

A már említett jól tervezett fények mellett szót kell ejteni a hangosításról is. Kis hazánkban flamenco előadásokon általános probléma, hogy a fogadó intézmények általában nincsenek felkészülve arra a speciális igényre, hogy a táncosok kopogását - mely a flamenco ritmika fontos eleme - jó minőségben hangosítsák. Sajnos a láthatóan profi technika ellenére sem sikerült most ez maradéktalanul. A színpad elején jól hallhatók voltak a táncosok, de sajnos hátrébb egyre halkult a hang.

Mindent összevetve egy profi zenészek, táncosok és technikai szakemberek által összerakott előadást láttunk, amit sajnos nem az ilyenkor megszokott fiesta de bulerías-szal fejeztek be. Persze egyik ismerősöm (lévén flamenco-ember) az előadás végén kijelentette: "Nekünk megérte eljönni, de a többiek nem érdemelték meg."  Azaz ilyenkor azért felmerül a kérdés, hogy vajon a flamencot nem életvitelszerűen űzőknek mennyi szivárog át egy ilyen előadásból, érzik-értik-e azt, ami a színpadon történik?


Kiegészítés:

Képek itt. Köszönet Fincinek.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lattam.blog.hu/api/trackback/id/tr8139695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shakes 2007.08.14. 17:46:44

Egy oboát is szopogatott néha a fafúvós.

Nekem tetszett. Nem vagyok \"hozzáértő\", de látványnak sem volt utlsó. A bevizezett dauerolt haj spriccelése egy kicsit giccsesnek tűnt.

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2007.08.15. 10:47:34

Tényleg, a fröcsögő haj giccses volt kicsit. El is felejtettem.

Kösz.

annácska 2007.08.15. 11:38:14

Igényes kritika, köszi! A haj, barátom nem a zselétől csepeg, 3 perc és ömlik az izzadság a zakó alatt s felett...:) ja és nem dauerolt, hanem göndör.:) De mindez lényegtelen. Amit hozzátennék, ha már Sara Baras szóba került: nagyon tetszett, hogy a táncot nem "kopogták szét", nem akartak lenyűgözni eszméletlen gyors és bonyolult figurákkal, elegánsan, szépen táncoltak, mégis virtuóz volt. Az is tetszett, hogy Eva nem emelkedett ki arcátlanul a táncosai közül, pedig istennő, ahogy a társulat is. Úgy gondolom, "megérdemelte" a magyar közönség az előadást, kell ilyen éneket hallani, nem tagadhatjuk le, hogy ilyen a flamenco, még ha néhányan el is szivárogtak. Ne szépítsük, igen, néha hallgathatatlan és fülbevágó. A jó flamenco előadás mércéje a rémülten távozó nézők száma? Én szerettem ott vacogni a vizes fűben.

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2007.08.15. 15:06:04

Bár teljesen mellékszál, de azért megjegyzem, hogy az elején én is azt hittem, hogy izzadtság csöpög.
Aztán amikor tíz-húsz perc szünet után bejöttek a fiúk, három lépés után forogtak egyet és még mindig fröcskölt, akkor gondolkodtam el, hogy most mitől...

Beuska · http://www.mustbeat.com/flamenco 2007.08.15. 19:51:40

Jómagam észre se vettem, hogy zsibbad a seggem a műsor ideje alatt....(a Mennyországban is van domboldal?...én u.is ott éreztem magam:) ) Tökéletes esszenciát kaphattunk a flamenco-ból. Fennséges, ünnepi, harmónikus előadásban lehetett része annak, aki odaszentelte figyelmét a színpadnak. Semiből se volt sok, vagy kevés, se hosszú, vagy rövid.
Gyönyörűséges volt! Boldog vagyok, hogy ott lehettem és láthattam a csodát. Köszömöm.
süti beállítások módosítása